Máris siker: mentőegységünk élve hozott ki a romok alól négy embert

Megosztás

A hétfő hajnali földrengés helyszínén máris beveti erejét több magyar mentőegység, négy embert máris sikerült élve kimenteni a romok alól. A kutatást tovább folytatják, reméljük, hasonló sikerrel. Már dolgozik a miskolci Spider egység is.

Eddig három embert mentett ki élve a romok alól a magyar Hunor mentőszervezet a földrengés sújtotta Törökországban – írta a katasztrófavédelem kedd délutáni közleménye.

A magyar mentőszervezet ötvenfős csapata öt katonaorvossal, két személykereső kutyával és több tonnányi felszereléssel kedd hajnalban landolt Adana városában. A török hatóságok az egyik leginkább érintett térségben, Hatay tartományban jelölték ki a műveleti területüket.

A hivatásos tűzoltókból álló csapat magyar idő szerint nem sokkal 12 óra után a két keresőkutyával megkezdte a túlélők utáni kutatást a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. Többek között egy húszemeletes épület romjai között dolgoztak, amelyben a katasztrófa idején körülbelül ezer ember tartózkodott. Párhuzamosan három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresik az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek a holttestét tudták már csak kiemelni.

Később Szijjártó Péter külügyminiszter osztott meg több részletet a törökországi mentőakcióról. Azt mondta, az összesen 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja hamarosan megérkezik Törökországba. Hozzátette, hogy a magyar mentők által kimentett három ember közül az egyik egy gyerek. Azt is közölte, hogy a földrengés által érintett régióban tizennyolc magyar tartózkodott az eddigi értesülések szerint, a külügyminisztérium kapcsolatban van velük, mindannyian jól vannak, komolyabb segítséget nem igényeltek, legfeljebb okmánypótlásra lesz szükségük.

Frissítés: Egy fiút kimentett a romok alól a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőcsapata a törökországi Antakyában – közölte a szervezet az MTI-vel kedd este.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek